Pressefrihetens dag
Jeff German
Jeff German (69) var en undersøkende journalist i Las Vegas Review-Journal, kjent for å dekke organisert kriminalitet, mordsaker og korrupsjon gjennom en 40 år lang karriere. Som anerkjent vaktbikkje i regionens medier, var han av mange regnet som en lokal helt. Den andre september 2022 ble German overfalt og knivstukket syv ganger i nakke og bryst, rett utenfor sitt eget hjem. Han var død lenge før kroppen hans ble funnet av naboen neste dag.
I forkant av mordet hadde German skrevet flere artikler om Robert Telles, en folkevalgt kommunal etatsleder anklaget for mobbing, favorisering og utroskap på arbeidsplassen.
Germans artikler gjorde historien om utroskapen og det giftige arbeidsmiljøet kjent i delstaten og etter hvert hele landet, og som følge av oppmerksomheten ble Telles fratatt sjansen til gjenvalg.
Med svertet rykte og frykt for flere avsløringer, hadde Telles motiv i drapssaken. Etterforskning ble igangsatt, og video-, fysiske, samt digitale bevis ble hentet inn av etterforskere. Telles’ DNA under Germans fingernegler er hittil det aller tyngste beviset. Noen dager etter mordet ble en desperat og selvskadende Telles arrestert i sitt eget hjem. Snart var han siktet for overlagt drap på German. Saken er nå utsatt på ubestemt tid, mens Germans telefonlogg og e-postkorrespondanser blir nøye gjennomgått av kollegaene hans for å innhente ytterligere bevisgrunnlag.
Shashikant Warishe
Shashikant Warishe (48) var journalist i den indiske dagsavisen Mahanagari Times. Gjennom karrieren rapporterte han hyppig og engasjert fra striden mellom lokalbefolkningen og områdets mektige oljeraffineri. Warishe satte søkelys på korrupte lobbyister som bedrev grov utnyttelse av de frodige naturressursene på stedet, til tross for protester fra innbyggere og miljøvernere. Over tid utpekte eiendomsspekulant og vordende politiker Pandharinath Amberkar seg som en nøkkelfigur i den systematiske undertrykkelsen.
En kritisk forsidesak som advarte om Amberkars korrupte og kriminelle fortid, kom ut sjette februar 2023. Det skulle bli den siste artikkelen Warishe rakk å få på trykk. Samme dag ble han med overlegg meid ned av Amberkars SUV, som brutalt dyttet både Warishe og skuteren hans foran seg. Den forsvarsløse kroppen ble skrubbet 80 meter langs grusveien, før Amberkar rømte fra både bil og åsted. Warishe pådro seg livstruende skader og døde på sykehuset tidlig neste dag, mens Amberkar ble pågrepet og arrestert.
Saken er et tydelig eksempel på journalister som bøter med livet for å rapportere om urett og korrupsjon. Warishe var eneforsørger og etterlot seg kone, sønn og mor.
Maria Elena Ferral
María Elena Ferral (49) var en merittert og prisbelønt, gravende journalist i hjemlandet Mexico. Gjennom en lang karriere hadde hun opparbeidet seg et omfattende kildenettverk, og stod bak en lang rekke saker som avdekket illegale forhold. Etter avsløringer av korrupsjon, drap og bindinger mellom politikere og kriminelle, hadde hun fått drapstrusler og selv blitt utsatt for direkte angrep ved flere anledninger.
Den 30. mars 2020, ble Ferral stanset av to menn ved inngangen til et offentlig kontor. Her ble hun skutt tre ganger i lever og lunger, og led et massivt blodtap. Ferral døde på sykehuset senere samme dag, bare uker før hun skulle ha fylt 50 år. Drapet skjedde etter at Ferral tidligere samme måned hadde sammenfattet historiene om fire kandidater til ordførervervet i byen Gutiérrez Zamora, som alle ble drept mellom 2018 og 2020. Teksten gikk langt i å peke ut skyldige bakmenn; politikere med nettverk inn i kriminelle miljøer.
Ferral ble den tjuefjerde journalisten drept i delstaten Veracruz på bare åtte år, og kun fire av sakene er oppklart. Delstaten regnes av organisasjonen Reporters Without Borders som det farligste stedet for presse i Latin-Amerika. Ferral etterlater seg en sønn og en datter.
Pressefrihetens dag
Internasjonal dag for pressefrihet markeres den 3. mai, og feirer 30-årsjubileum i 2024. Dagen ble erklært etter ønske fra FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon (UNESCO) sine medlemsland, for å feire pressefrihetens grunnleggende prinsipper, evaluere vilkårene rundt om i verden, forsvare media fra angrep, og hedre journalister som har mistet livet på jobb.
I et demokratisk samfunn som Norge, er det lett å glemme at pressefrihet er langt fra noen selvfølge mange steder i verden. I land der pressefriheten er truet, eller ikke eksisterer overhodet, så er signaturen til journalisten, også kalt «byline», mange ganger ikke bare signaturen til den som har skrevet artikkelen, men også navnet på et menneske som har ofret livet for det frie ord. German, Warishe og Ferral er bare tre av utallige som har blitt drept for å gjøre jobben sin, men gjennom dem kan vi fortelle historien til journalister over hele verden.
I over 100 år har Narvesen bidratt til rikt mediemangfold i Norge, ved å tilby aviser og tidsskrifter fra hele verden. Utvalget er en av grunnene til at Norge topper pressefrihetsindeksen, som Reporters Without Borders utgir årlig. La oss ikke ta pressefriheten for gitt.
Kilder: Norsk Journalistlag, FN.no, forbiddenstories.org, thewire.in, reviewjournal.com, cbsnews.com, Mahanagari Times.